“Не сте сами”

Явно имам вродена неприязън към кампаниите тип „след дъжд качулка“ или „дайте да дадем“…Подобен тип инициативи явно целят да накарат масата живеещи на територията на България индивиди да се почувстват изкуствено обединени от някаква висша цел, да бъдат народ, да демонстрират „националните“ добродетели.

Кампанията „Не сте сами“ за медиците в Либия ми е един прекрасен пример за подобен героичен напън да се вдигне много шум за нищо. Телевизии, вестници, протести, танцьори с изписани тела в Шоуто на Слави – призиви, апели, молби – „Нека покажем на медиците че не са сами“.

Просто не разбирам как си мислят че могат да помогнат на някого тези хартиени лентички, с които всеки втори българин гордо се кичи в последната седмица. По-лошото е че не съм изобщо сигурна,че закачайки лентата на ревера, хората се чувстват „част от голямата кауза, която цели да помогне (все още незнайно и неясно за мен как) на медиците в Либия“. Може някои наистина да чувстват че помагат, но не мога да избягам от усещането, че за една голяма част, това е акт по силата на „така правят всички“ и  “ по телевизията така казаха“. Не изключвам и съществуването на особен тип хора, които само чакат да хвърлят енергията си в дадена кауза, за да имат после доказателство за будната си гражданска съвест и оправдание за безделието си. 

“Не сте сами”

Едно мнение за ““Не сте сами”

  1. Не знам чия куха глава е родила тази идея, но тя няма да помогне на нашите медици. Тя ще помогне дори по-малко от шаманистиката как лошо впечатление щяло да направи на либийците, че адвокатът на нашите се казвал Шейтанов. Не го познавам човека, ама за да се откажат сестрите от натресените им от държавата адвокати и да си искат него, явно той поне работа е вършил!

    Ако българските държавни кухи лейки бяха използвали по предназначение 25-годишната концесия за търсене и добиване на нефт, досега и външния дълг да сме изплатили отдавна, и лост за въздействие върху Либия да имахме. Но тези ми размисли само са в областта на фантазиите и помагат колкото и глупавите лентички.

    А самата идея за лентичките май е поредната прегръдка към новия Голям брат – тяхната мода е предимно в САЩ. В българската култура такива лентички се слагат само по един повод – черни. Не ми се мисли какво въздействие върху медиците би дало таково послание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s