Къде са работодателите?

Вчера на форума „Кариери“ в НДК имаше в пъти повече компании отколкото студенти. Разхождах се покрай скучаещите HR мениджъри и се чудех и аз като тях – Къде са студентите?

Предположения всякакви – ваканции, бригади, „още не са се събудили“, „на работа са до по-късно“. Едно е ясно – всички 120 компании бяха доста разочаровани от рехавата посещаемост, и от липсата не само на подходящи, но и на каквито и да е кандидати.

Наистина не бих могла да си обясня защо нямаше почти никой от връстниците ми, при положение че миналата година се изпотрепваха да ходят и да раздават CV-та. Може би вече осъзнаха, че се намират в по-изгодна позиция на „определящи правилата“.

Дали обаче самите работодатели осъзнават това и какво правят по въпроса? Нe виждам да се полагат някакви усилия в насока задържане на персонала, развитие, подобряване на условията на труд и т.н.

Без да съм навлязла „в дълбоките води на HR мениджмънта“  усещам, че колкото и да се опитват да се предствят за „добри“, „успешни“, „първи“ – голяма част от работодателите са един дол дренки. Гледат да те натоварят максимално с работа, да спечелят най-много с минимална инвестиция в човешки ресурс.И нямат и идея за това, че не е достатъчно само да плащаш на работника си, а понякога се налага да се полагат и допълнителни усилия. Чудя се докога ли може да продължава това? Къде са работодателите които ще променят картинката към по-добро и има ли ги изобщо?

Къде са работодателите?

3 мнения за “Къде са работодателите?

  1. като бях в софия се видях с доста приятели. почти всички работят по специалността, но не винаги са доволни. обаче винаги има алтернативи, защото търсенето е много голямо. налага ти се да избираш между 2-3 работи. в такъв пазар на труда е много важно да можеш да задържиш хората си и се надявам в най-скоро време повече фирми да се усетят. абе като се замисля, дреме ми за тия, които не желаят да работят в тази посока. уж имат цели отдели по наемане на персонал, а са гола вода. знам фирми, които всяка седмица наемат зала за баскетбол и редовно правят фирмени уикенди в различни спа-хотели из страната, а и добре плащат: как да не ти се остава при тях? ето, че можело 😉

  2. Pimboli каза:

    Аз ходих на Кариери, като предварително знаех кой щанд ми трябва (заради регистрацията в Job Tiger). Определено не мога да кажа, че останах очарована – тези симпатични момичета, с които трябваше да разговарям, почти не бяха наясно за какво става въпрос и ме гледаха с любопитен поглед, чудейки се какво да ме попитат. Не бих повторила догодина.

  3. Лошото е, че май работодателите се правят на ударени че не осъзнават как качествените хора стават все по-малко и по-малко. Гледат да „минат метър“ и ако може да не правят нищо, а хората да си седят при тях.
    Засега е възможно още, ама след известно време сигурно яко ще пропищят!
    А колкото до девойките на форума – не знам ама май по изложения (не само кариерни) чест слагат нянаки тотално неориентирани девойки, които просто изглеждат добре. И то се губи целия смисъл, защото каква ми е файдата да привличам хора към щанда си ако не мога да им обясня за какво иде реч 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s