Нещо, което не ми дава мира от вчера

След като вчера бяхме отново на изложбата „Земята отвисоко“ един интересен факт, който научих там не ми дава мира.

Една от снимките е на кланица в Индия и в обяснителните бележки пишеше, че от цялото население на земята едва една трета се хранят с месо, а останалите 2/3 са вегетарианци.

От тогава се чудя – дали една част от тези „вегетарианци“ не са такива по принуда. Просто защото са твърде бедни за да си позволят да се хранят с месо? 😦

/Аз лично си мисля, че не е хубаво да се яде твърде много месо, макар да не съм вегитарианка./

Нещо, което не ми дава мира от вчера

5 мнения за “Нещо, което не ми дава мира от вчера

 1. Като цяло в по-древните култури се яде по-малко и/или по-рядко месо. Аз лично вярвам, че не е най-главната причина липсата или трудността в намирането на месо.

 2. Все си мисля, че да си вегетарианец освен избор е и мода, но най-вече смятам, че не се доближава до същината на човешкото същество.
  Човека е хищник.
  2/3 е ужасно много! Никога не съм го знаел, сигурно си права за бедността 😦
  П.П. Разбира се не трябва да забравяме, че това се получава в държави където раждаемостта е извън всякакъв контрол. Хората са безразсъдни следователно унизително бедни и единственият им начин да запазят рода си е чрез свръх само-възпроизвеждане. Почнах да дрънкам глупости…..

 3. a-tipova каза:

  От факти знам, че в Индия само 25% от хората могат да си позволят да консумират месо – останалите просто нямат пари. В Англия – страната с най-много индийски ресторанти на глава от населението много малко са вегетариански, но ако се заговориш с който и да е индиец от персонала ще ти разкаже за беднотата, едното ядене на ден и т.н.
  Страшно е.

 4. ramvijay каза:

  Бидейки последовател на традиционна философска хинду линия и познавайки въпроса що годе от вътре, ми е много трудно да се съглася с виждането, че индийците не ядат месо, защото са бедни.

  Подобни мнения обикновено изразяват индийците, тръгнали да търсят икономическо щастие на запад и част от тях държащи „традиционни“ индийски ресторанти, чието меню просто те хвърля в музиката, в смисъл че подобни мес(т)ни приготовления не можеш да октриеш леснов самата Индия.

  Индийците не се хранят с месо по силата на своята традиция, която пък почива върху дълбоката философия – ахимса – т.е. да не се вреди на други живи същества, тъй като всички живи същества са души, частици от Бога.

  Колкото по-висше е едно същество, (а млекопитаещите и рибите са такива), толкова по-способно е да изпитва различни усещания, болка включително.

  Западното вегетарианство почива по-скоро на здравна основа, тъй като много от съвременните учени, считат, че е вредно да се яде месо.

  А колкото до това дали човек е хищник, много си зависи от човека 🙂

  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s