„Наздраве“ на унгарски ;)

„Наздраве“  на унгарски е невъзможно дълга дума, която бих могла да запомня само след седмици усилена тренировка. Щом единият от екскурзоводите ни, който е женен от 28 години за унгарка не я знае тази дума, аз къде ли се слагам впрочем…Но съкратеният вариант звучи нещо като „егеш егедре“ (някой който разбира да ме поправи, моля) . Това бе и комай единствената дума, която научих от този невероятен език.

Думата ми е за хапването и пийването в братска Унгария.

По време на екскурзията успях да опитам прословутия гулаш под формата на супа. Аз дето не обичам супички започвам все повече да се зарибявам. А тази си беше съвсем прилична – със зеленчици и малко месео. Само дето супа за вечеря мъничко странно, но нейсе.

Като цяло впечатленията ми са от два ресторанта. Първият – Fatal се намира на главната търговска улица „Ваци“. Открихме го случайно и впоследствие се оказа, че  е един от най-добрите в града. Това, което ни потресе беше размера на порциите – тук на такава порция биха сложили етикета „плато за двама“ 🙂 А на едни хора на съседната маса им носеха такива купи със сладолед, че чак свят ни се зави.  Цените, макар и по-височки от българските, ми се сториха нормални – за около 3000 форинта (1 евро= 250 форинта) се нахранихме доста добре.

Другото място беше Borkatakomba – известен ресторант изба с няколко километра подземни тунели. Беше наистина впечатляващо – огромна колекция от най-различни вина и доста интересно аранжиран интериор. Наливаха виното по доста атрактивен начин – „виночерпецът“ притиска с пръст долната част на нещо като голяма колба, обърната надолу и се цели в чашите. За съжаление, ястията от менюто не бяха особено впечатляващи, като изключим гулаша.

От това, което опитах си мисля, че унгарската кухня не е никак зле. А хлебчетата им са наистина страхотни 🙂

Що се отнася до пиенето… И там се представят доста успешно. Не успях да опитам от прословутото Токайско вино, но това, което пихме в Borkatakomba беше доста добро 🙂 А макар да не пия ракия, palinka-та, която ни поднесоха доста ме вдъхнови (беше кайсиева).  Е, опитвала съм и гаднички неща, като прословутия Unicum -нещо средно между горчивка и сироп за кашлица. Що се отнася до кафето – Будапеща се слави като град с големи традиции в кафе-пиенето. Наистина опитахме невероятно капучино в едно кръчме. Но пък явно кафе-културата не беше достигнала до нашия хотел, където това, което бяха нарекли кафе бе някаква отчаяна смесица от инка, нескафе и други псевдо материали.

Който иска да добие визуална представа за пътeшествието – моля да погледне ето тук 🙂

Реклама
„Наздраве“ на унгарски ;)

8 мнения за “„Наздраве“ на унгарски ;)

  1. И аз съм със същите впечатления от Унгария 🙂 Освен, че така и не можах да им се науча на супите. Но пък за сметка на това, много ми харесваше как ме поздравяваха в магазините :-))

    1. Анатоли То каза:

      егер шегер дре доколкото аз знам.имат и някакво съкращение на наздраве,ама само те си го разбират 😀

  2. Еге шегедре 🙂 или нещо подобно беше. Гулаша е най-доброто благо и червеното вино – друго май нямат като кулинарен специалитет.

  3. Nataliya каза:

    Хей, хора! Здравейте от мен! Малко късно, но нека и аз да кажа нещо за Унгария 🙂 Уча унгарска филология втора година 🙂 Това, което повечето са изпитвали с „Наздраве“, аз изпитвах с всяка една дума в началото. Колко сълзи и разкаяния имаше. Но сега дори за миг не съжалявам, че съм записала тази специалност. Само между другото да кажа, че „егийсшийгедре“ се казва, ако искаш да кажеш „Наздраве“ на един човек. Ако искаш да кажеш за ваше здраве, за негово здраве, за наше здраве… ех там има други окончания. Да… унгарският е пълен с окончания… Но точно затова го обичам. А Унгария… нямам търпение пак да отида там 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s