Жената днес

femininityВера ме тагна в  щафета за женствеността, което е чудесно, защото този блог съвсем започна да хваща паяжина 😉

Нека започна с това

как трябва да изглежда женствената жена.

Тъй като съм с поне 10 килограма над нормата за красота дълго време страдах по този повод. Позната история за всички, които поне вежнъж са се поглеждали в огледалото и са си казвали „само ако ми беше малко по-малък носа…“ или „гърдите – по-големи“.   Колкото и да е странно, едва наскоро осъзнах, че женствеността е да приемаш себе си каквато си и да не се страхуваш да се изразиш.  Например за мен женствеността е облечена в рокля, носи червено червило  и големи бижута,  Ана много обича панталони, сака и „мъжки“ аксесоари, а една от най-прекрасните жени, които познавам ходи с кецове, дънки и не посещава фризьор и маникюрист. Това не значи че някоя от нас е повече или по-малко женствена 🙂

Да си женствена за мен е равносилно да имаш самоуважение.

Самоуважението има много лица – например да не си позволяваш да излизаш до магазина рошава и с лекьосан пеньоар (нещо, което баба ми никога не би сторила). Или да знаеш кога да си тръгнеш от една връзка,която те наранява. Самоуважение е и ако се случи да зависиш финансово от някого, да положиш усилия тази зависимост да не продължи прекалено дълго.

Женствеността значи да признаваш, че понякога имаш нужда от помощ и да можеш да помолиш за тази помощ. Прекалената еманципация ми идва малко в повече. Въпреки, че съм възпитана да съм „мъжко момиче“ бях доста шокирана от факта, че за младите майки в Швеция е обидно мъж да им предложи да помогне с качването на количката в автобуса (признавайки по този начин, че те са по-слабия пол). Изобщо – не е лошо понякога да искаме помощ  и да оставяме мъжете да се направят на герои. Освен ако не ни се налага нещо да се свърши бързо и нямаме време да чакаме Принца на белия кон ;).

Женската енергия много ми прилича на водата – постига целите си с постоянство и мека настойчивост. Нейната сила е в гъвкавостта и в способността й да приема различни форми. Няма как да  придобиеш „женственост“ като прочетеш 2-3 нашумели self-help книги или посетиш семинар на някое модно „гуру“. Не можеш и да я купиш, колкото и модните марки и beauty индустрията да искат да те убедят в противното. Женствеността е път, който всяко едно момиче трябва да извърви, за да стигне до по-добрата версия на себе си.

Жената днес

3 мнения за “Жената днес

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s