АЕЦ-ът е моя работа

Именно затова смятам да ида да гласувам  на Референдума в неделя.Защото АЕЦ-ът и ядрената енергетика са моя работа, толкова, колкото и ваша и на всички, живеещи в България.
Не ми е нужно да съм физик или икономист  или какъвто и да е „експерт“  за да имам мнение.
Развитието на ядрена енергетика в България ми изглежда неоправдано скъпо и доста рисковано начинание. Предвид това как се управлява риска по нашите географски ширини (никак) ми се струва доста безумно да се захващаме с това.
Но не това е важно.
А дали и колко имащи право да гласуват българи ще поемат отговорността да си съставят информирано мнение и ще се гласуват в референдума. Колко хора ще изберат да останат и да променят света (ако перифразирам лекцията на Иван Кръстев на TEDxBG) вместо да се измъкнат с оправдания че „не разбирам“ и „не ме интересува“.

Не проспивайте неделята си. Може да ни излезе твърде скъпо.

АЕЦ-ът е моя работа

2 мнения за “АЕЦ-ът е моя работа

 1. Не съм съвсем съгласен. Не че не е твоя работа централата де. Аз вярвам в пряката демокрация, но при така зададения въпрос, нищо не зависи от гласа ти. Пак разни политици ще решават какво да се направи.

  Има и още. Откъде ще вземаме ток след като се спрат 5 и 6 блок на Козлодуй? Токът от ТЕЦ е скъп и мръсен, много мръсен. ВЕИ са ни все още скъпи – нямаме никакви познания за да си ги произвеждаме сами, и затова ги купуваме скъпо, а хора, които са много далеч от някакъв алтруизъм или екология, са им собственици. Да не говорим, че като увеличаваме ВЕИ, трябва да увеличаваме и акумулиращи мощности като ПАВЕЦ – паралелно с ВЕИ е необходимо здраво да се строи поне минимум второто езеро на яз. Чаира, за да може ПАВЕЦ Чаира да работи по-дълго време в помпен режим.

  И на мен ми се иска да имаме зелени енергии, но нямаме вода като в Бразилия, геотермална енергия като в Исландия, и никакви технологични познания освен да купуваме перки и батерии от някой друг на високи цени. Между другото зад същите тия „зелени“ неща, се крие понякога мръсотия. Капитализма, заради естеството си, винаги предлага стоки, ако има клиенти. Като има търсене на зелени неща – ще се произведат. Разбира се използвания ресурс винаги си е ресурс – при производството на „зелените“ ВЕИ панели и перки, са изгорени тонове въглища и ядрено гориво в Китай, например.

  И като избълвах тия братвежи, като един ТЕЦ – нека приключа. 🙂 Дори въпросът да беше категоричен, пак ми е трудно да кажа да или не. Някак си не ми се струва човечеството да може да избяга така лесно от атомните централи, или поне няма да е толкова бързо…

  Между другото в АЕЦ Козлодуй се правят два пъти в годината дни на отворени врати. Много е интересно и служи като добра терапия за всякакъв страх от „атомни бомби“. За България по-голяма опасност представлява АЕЦ Черна вода в Румъния, който е на петдесетина километра от нас – с Candu реактор и тежка вода…

  Ето и няколко мнения, които смазват всяка категоричност:
  http://offnews.bg/index.php/150425/istinata-sreshtu-lazhata-11-manipulatsii-za-referenduma
  http://offnews.bg/index.php/150132/aets-sreshtu-vei
  http://sm.a-bg.net/2013/01/16/referendum-kastriraniyat-vot.htm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s