Slumdog Millionaire…maybe not in India

Публиката в Индия очевидно не е във възторг от получилия 8 номинации за „Оскар” и няколко „Златни глобуса” Slumdog Millionaire. Критиците обвиняват Дани Бойл че е направил филм, показващ само грозната страна на Индия, за да забавлява Западния свят. Някои стигат дори до там да го обвинят че съзнателно очерня имиджа на страната като бъдеща световна сила.
Slumdog Millionaire едва ли ще стане хит в „собствената” си страна поради няколко причини:
– Правен е от чуждестранен, а не от индийски режисьор. Масовата публика на суб-континента определено не е във възторг, че някакъв “gora” (бял) се осмелява да повдигне болезнени теми като бедността, корупцията и насилието. А и едва ли ще простят на Бойл, че героите, за които се предполага, че са израснали в бедняшки квартали говорят перфектен английски с подчертан британски акцент (а не хинди).
– Индийците си вярват и се самонахъсват постоянно, че са велика нация и една от бъдещите световни сили. Филмът определено показва някои проблеми, за които нацията с радост би си затворила очите. Само че тези неудобни истини са твърде големи и трудно могат да се сметат под килима.
– В Индия мечтаенето (разбирайте daydreaming) е нещо като full-time job. Толкова много от хората са лишени от елементарни материални удобства и от свободата на личния избор, че не им остава нищо друго освен да мечтаят. За един свят на изобилие и безгрижие, където любовта винаги побеждава. Филмите от Боливуд продават илюзии, които се харчат като топъл хляб . А Бойл се опитва да пробута реалност…
Чакам с нетърпение да видя дали Slumdog Millionaire ще вземе „Оскар”. Заслужава го, ако не с художествената стойност, то поне със смелостта да покаже онази мръсна, мизерна и миризлива реалност, от която често отвръщаме глави.

Slumdog Millionaire…maybe not in India

8 мнения за “Slumdog Millionaire…maybe not in India

 1. Мисля, че си права за индийците, даже мисля, че това клипче прекрасно онагледява „daydreaming“-а, който споменаваш.

  Ще гледам този филм в понеделник в Мола, надявам се да е добър, а не поредното поамериканчване на неща, които не разбират, за да бъдат схванати от масовия американец.

 2. смятах да ти напиша дългичък коментар, че какво друго можеш да очакваш от хора, чиито пример за идеали за филми са продукциите на Боливуд, ама ти си ме изпреварила 🙂

  м/у другото Slumdog Millionaire не беше пък чак кой знае колко интересен

 3. И колкото и грозна реалност да показва Бойл все пак във филма в един момент гетото е заменено с поредния строящ се небостъргач… нещо също доста реалистично в днешен Мумбай.

 4. pippi каза:

  @longanlon: Аз също умишлено не коментирах художествените качества на филма. Моите очаквания бяха твърде високи и останах леко разочарована.
  @владо: Не само в Мумбай, ами и в Гургаон. Ти между другото още ли си там или се върна?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s