Челен опит от „третия свят“

Мимето ме провокира със своя пост  да споделя нещо, което ме учудва от няколко месеца.

В Индия, страна която за повечето българи се свързва с мизерия, мръсотия и цигания, преди известно време въведоха забрана за пушене на обществени места. Не като нашата обаче – половината заведение за пушачи – половината за непушачи ( доста странно решение, като се има предвид, че обикновено двете половини не са разделени с никаква физическа преграда). Пълна забрана.

Индийците по принцип са доста недисциплинирани като нация, винаги намират начин да заобиколят правилата и законите, затова и предположих, че забраната на пушенето едва ли ще донесе някакъв ефект.

Да, ама не.  Няколко пъти ми се случи да попадам в заведения, където наистина се спазва тази забрана. Дискотеки, където пушачите мирно и кротко си излизат и пушат отпред или на определено за това място.

Така правят хората в „третия свят“.

А  ние нали сме граждани на Европейския съюз…

Челен опит от „третия свят“

8 мнения за “Челен опит от „третия свят“

 1. Винаги съм се чудил, не се ли превземат непушачите, че им пречи дима.

  На мен не ми пречи, но може би това се дължи на дългите години живот с майка и баща пушачи.
  Сигурно аз съм повреден.

  ПП: Да де, и аз съм непушач.

 2. Днес отивам в едно кафене в морската, два на два, общо взето :)), или за да съм по-точна- две редици от по 4 маси с крачка разстояние между едната и другата редица. Едните маси с пепелници, другите без. Толкова смях падна, че нямам думи 🙂 Някой може да ти пуши буквално в гърба, но видиш ли, ти си в частта за непушачи… Криворазбрана работа е туй нашто, ама… Иди се бори с вятърни мелници 🙂

  (А за университет е наистина неприемливо! Кафе, ресторант, дискотека, айде, ще го преживея, но в университета да има едно единствено кафене, в маза!!!, без никаква вентилация и димни завеси….това си е подигравка… 😦 )

 3. pippi каза:

  @Серж: Ами не, не мисля че се превземам. И аз съм свикнала с пушачи, въпреки че не пуша, но по неволя. Просто ми е гнусно докато ям някой да си издухва дима в лицето ми например.

 4. Забраната на пушенето е най- глупавата форма на неофашизъм в наши дни. Тя идва, разбира се, от неофашистките централи в Брюксел. И е глупава, защото НИКОЙ НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН не е ДОКАЗАЛ връзката между пушеното и която и да е болест!

 5. Аз като бивш пушач, да кажа.
  Докато си от онази страна, си мислиш, че мрънкането на непушачите е ужасно досадно и дискриминиращо, едва ли не.
  Едва после ти става ясно колко си бъркал.
  Нищо против пушачите, но да седят далеч от мен и децата ми. И да, аз съм ЗА забрана на пушенето на обществени места.

 6. Все си мисля, че е така, защото до сега няма една въведена глоба за неспазена забрана за пушене в обществена сграда. И как да има-като на заседание на общинските съветници се пуши и пред всеки пушач има пепелник. А заповедта на кмета за забрана на пушенето в сградата виси сигурно на стената отсреща. На мен ще ми е любопитно как ли ще се спазва и контролира и новото предложение да се забрание пиенето на бира и играенето на карти в градинките.
  За индийците не знам, но май и плюенето по улиците си е само наш маниер.

 7. Аз от доста време подбирам заведенията на принципа тук е запушено не влизам, тук имат добра климатизация – може да вляза, а най ми харесват тези, в които не се пуши. И всичко това е защото съм непушач, ако пушех сигурно щях да имам друга гледна точка. А по повод забраната за пиене на бира и игра на карти в градинките – не виждам кой ще контролира дали се спазва. То и сега има обявени глоби за хвърляне на боклуци по улиците, но не съм чула някой да е глобен. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s