Кой печели от найлоновите торбички?

Миналата седмица разбрах, че Пикадили въвеждали нова услуга – „торбичкa под наем“. В основни линии идеята е – плащаш си дори най-малката найлонова торбичка, но ако решиш да я върнеш ти връщат 5 ст., които си дал за нея и я рециклират.

Вероятно това е стъпка в правилната посока, макар че ми е много трудно да си представя някой да си връща торбичките, веднъж взети.

Като цяло ми е много интересно къде отиват средствата, които всеки един от нас плаща за найлоновата торбичка в супермаркетите. Имат ли си някакъв специален еко-фонд и ако е така- за какво се харчат парите в него?

Добър пример в това отношение дават Marks & Spenser в UK, които използват парите от закупените найлонови торбички за да подобрят състоянието на градинки, детски площадки и зелени площи. Така принципът „На нас ни пука за природата“ се прилага на практика, а не остава просто изпразнено от съдържание имиджово твърдение.

Кой печели от найлоновите торбички?

11 мнения за “Кой печели от найлоновите торбички?

 1. Вече тествахме. Върнахме торбичките, върнаха ни парите 🙂
  Разбира се най-добре да не ви се налага да ползвате, но добра идея.

 2. Пристрастеността на днешните млади баби към ползването на найлон, полипропилен и полиетилен се дължи на липсата им в последните 60 години. Обаче тази тяхна пристрастеност и отказ да разберат, че младите не желаят да чуят за торбички, се равнява на упоритото гласуване на червените бабички за БКП/БСП, въпреки желанието за промяна у младежта.

  1. Недко каза:

   Интересно, как от темата за торбичките стигна до червените бабички… Понеже от последните 60 споменати от теб години съм имал възможността да изживея 45, бих могъл да спомена, че на никого не са липсвали различните видове полимери. В детството ми имаше едни кафяви хартиени торби без дръжка – те си бяха доста удобни. И сега предлагат такива, с дръжки. Обаче са скъпички. Сигурно затова „червените бабички“ предпочитат найлоновите. А и младите също ги използват непрекъснато, противно на твоето мнение. И накрая – червените бабички и дядовци от 90-те години вече почти всички си отидоха от тоя свят. Сегашните техни „заместници“ в гласуването тогава бяха на по 40-50 години. Всъщност това са нашите родители…

  2. Борислав Дяковски каза:

   Човек е хубаво да се пообразова малко преди да пише такива елементарни псевдо природозащитни и уж много „хай левъл“ коментарчета.
   Малко относно написаното. Това е най-добрата идея подхваната в тази област. Това дали някой ще си върне торбичката си е вече личен избор. В много страни тези неща са стриктно установени. В Германия ПЕТ (полиетилентерефталат) бутилките се изкупуват в големите магазини, като дори си имат автомати за тази цел.

   В България „съществува“ т.нар система за разделно събиране. Тя е на добреоволен принцип и очаква „гражданска съвест“. Освен това, фирмите, които пускат опаковки за еднократна употреба на пазара плащат продуктови такси на екоорганизациите. Тези такси би трябвало да се използват за събирането и рециклирането на тези опаковки. Какво се получава в действителност всеки вижда.

 3. В Германия имаше такова нещо за пластмасовите бутилки – като върнеш бутилка, ти дават 10-20 цента, доколкото си спомням. Хубава инициатива на „Пикадили“!

 4. Petq каза:

  Страшно много хора (не само млади) си връщат торбичките. Така и би трябвало да бъде. Дори 5 ст е ниска цена според мен. Няма по неприятна гледка от пръснат навсякъде наелон. Как да се насладиш на залеза като малки грозни наелонови отпадъци те разсейват.
  Ефекта от въвеждането на таксата е поразителен. Като чуят 5 ст бабите много бързо си намират скритите торби в чантите. Тогава защо им е допълнителната наелонова????
  Нека още по-високи да ги направят…все пак всички ще живеем сред такава среда. Както казват „Една найлонова торбичка (здрава или скъсана) ще ви надживее и вас, и децата ви, и внуците, и правнуците и т.н. Не си заслужава да създаваме подобен боклук.“

  1. veska каза:

   Преди нашествието на найлоновите торбички си носехме сгънати в дамските чанти шушлякови много здрави торбички и без тях не излизахме, защото ако нямаш торба, няма в какво да си сложиш покупките. Сега не се замисляме изобщо за това.

   1. Точно това правя и аз, и ми е много удобно с такава торбичка – освен екологичния ефект, тя не ти смачква пръстите като я носиш, от плат е много по-добре на ръцете, като носиш тежко. Не се къса от остри ръбове на опаковки, и може да се пере. Продават се брандирани шушлякови торбички на някои марки, които никак не са бабешки, и са направени да се сгъват със закопчалка до размер на кутия цигари, за да се носи удобно в чанта.

 5. Румен каза:

  Моля Ви всички, разберете веднъж за винаги, че НАЙЛОНОВИ торбички въобше не се произвеждат. За целта се използват най-вече ПОЛИЕТИЛЕН или ПОЛИПРОПИЛЕН. Найлона е име на друг полимер, със съвсем друго предназначение.

 6. Калоян Илиев каза:

  Мен ми хареса, че като бях Гремания там всички пластмасови бутилки струваха отколо 20 цента, а в супермаркетите имаше специални машини в които да го връщаш. Така, че това е по-важно от торбичките според мен. В една бутилка има много повече пластмаса. Но иначе идеята е подобна и е много добра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s