Покажи ми брадата си, за да ти кажа какъв си

ls
Наскоро Бояна се похвали, че била в нов столичен клуб, където всички бармани били с бради.
Чудя се дали наличието на брада e било предимство при наемането им на работа…или пък изискване след като са постъпили?

Странно или не, брадатковците наоколо са все повече, а понятието „лъмбърсексуален“ измести поизтърканото „метросексуален“. Дали обаче от това мъжете станаха повече мъже?

Meet the lumber sexual :  модерният градски мъж, който полага неимоверни усилия да изглежда като току-що излязъл от гората дървосекач, макар че в повечето случаи няма и бегла представа как се цепят дърва. Всеки детайл от визията му е внимателно обмислен и грижливо подбран. Ако си мислите, че да изглеждаш грубовато и небрежно е нещо, което се постига бързо и без много усилия – вижте само колко време отнема grooming-а (т.е. поддържането, с елементи на глезене) на най-отличителния аксесоар на лъмбър-мъжа – неговата гъста и добре оформена брада. Заклевам се – никога не съм притежавала толкова разнообразни продукти за измиване, разресване и фиксиране на косата, колкото бяха показани в това видео! 🙂

Оказва се, че  образът на леко недодялан дървосекач не е нов – за пръв път се появява в американската преса в началото на 20-ти век.  С настъпването на индустриализацията все повече мъже се налагало да работят дълги часове, затворени в офиси, което ги направило крайно невротизирани. Завръщането към природата, към грубото, лишено от социални условности общуване, било представяно като романтично бягство от ежедневието и спасяване на мъжествеността от кризата.

Вярвам ще се съгласите, че сега, повече от век по-късно, отново имаме криза на мъжествеността.  Жените са все по-независими, справят се сами с повечето неща и традиционната роля на мъжа като закрилник и глава на семейство все повече избледява. На практика се оказва, че  мъжете са изтикани в периферията и това е съкрушителен удар върху прословутата им мъжка гордост.  Дори ролите  в общуването между половете се обърнаха – жените вече са  са агресивните сексуални хищници, които си набелязват нищо неподозиращите жертви и ги схрускват с огромен апетит и без особени скрупули.

Не е чудно тогава, че мъжете решиха да тропнат с крак и да развеят мъжествеността си под социално приемливата форма на лицево окосмяване. И като се започна едно мерене на бради – коя от коя по-дълга, гъста, мека, напомадена и напарфюмирана. Брадата е фетиш, дори се появи Bristlr – социална мрежа за „брадати и такива, които обичат да галят бради“.

Лъмбър-сексуалната тенденция, признавам, ми е приятна както на пипане, така и  за окото (макар, че често се питам какво ли се случва с храната, случайно потънала в гъстите дебри на тази растителност).
Само че…

Много бих искала, тази тенденция към омъжествяване да проникне малко по-дълбоко от основата на косъма. Да видя тези чудесни градски мъже да отделят поне една трета от времето, посветено на брадата, за да развиват себе си в дълбочина.  Да не се държат като мързеливи и самовлюбени глезльовци. Да се престрашат да поканят на кафе някоя от страхотните свободни жени, които се разхождат наоколо. Да бъдат поне толкова cool наживо, колкото са в социалните мрежи. Да флиртуват забавно и интелигентно и да се научат да цепят дърва (да сменят крушки, дигат бушони или някакво друго полезно битово умение). Да поемат отговорност за нещо повече от външния си вид.

Защото дори и най-гъстата брада няма да те направи по-мъж, ако не положиш усилия да станеш такъв.

Покажи ми брадата си, за да ти кажа какъв си

Едно мнение за “Покажи ми брадата си, за да ти кажа какъв си

  1. V каза:

    „Защото дори и най-гъстата брада няма да те направи по-мъж, ако не положиш усилия да станеш такъв.“ – райт, систа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s