За „тъпите PR-и“: искрено и лично

Днес попаднах на поредното изказване по повод „тъпите PR-и“ и реших като един своеобразен представител на въпросното племе да ви кажа какво мисля.

Да започнем с това,че

…съм абсолютно наясно , че в момента модната професия сред всички кифли е не фризьорка или манекенка, e PR. Де що има изрусено, нацупено и надупено създание в нета – все за „Пи-Ар-ка“ или „имиджмейкърка“ учи. От това следва че PR= тъпа кифла.

Освен това

…да, знам че „тъпите PR-и“ пращат тъпи мейли със безумен subject и 30 МБ снимки. Че пишат груби, обидни, неграмотни материали.

За тези неща няма извинение, но има обяснение и то е, че тези „тъпи PR-и“ просто не са научени да правят нещата както трябва. А защо не са научени да правят нещата както трябва?

Ето няколко възможни причини:

 • защото всеки смята,че може да преподава „PR“ , „Връзки с обществеността“ и „Комуникации“  , но не са толкова много  практиците, които наистина могат да споделят опита си и да провокират мисъл в главите на учащите;
 • защото едни от най-популярните ( и често самопровъзгласили се за такива)  „PR“ -и в България са създали един доста изкривен имидж на тази професия;
 • защото болшинството от медиите търсят сензации. Колкото по-скандално звучи една новина – толкова по-голям шанс има да „влезе“ във вестника. Да не говорим, че за огромно съжаление, една част от журналистите изобщо не си правят труда да преработят полученото от „PR“-а съобщение, а просто правят copy-paste;
 • защото като цяло бизнесът в България все още не е съвсем наясно какво е PR?. Mного често се случва шефът да каже – „Абе не може ли тука нещо – малко Пи-Ар да си направим, това онова. Да ни пишат по вестниците, да ни покажат по телевизията?“ Действа се краткосрочно, търси се моментна популярност, а не дългосрочно обвързване и диалог с публиките. А това е благодатна почва за поява на много PR-„специалисти“;
 • не на последно място – защото масата потребители на информационни продукти в България търсят лесносмилаем продукт, fast-food, който ще погълнат и почти веднага ще забравят. В случая няма значение нито стилистиката, нито пунктуацията.

В заключение:

И в PR – професията има много хора, които се стараят да си вършат качествено работата.  По-добре е да ги поощряваме и ценим. А на останалите – безмилостно да посочваме грешките. Току-виж се научили как се прави (след 3-тия, 4-тия опит) :).

 

За „тъпите PR-и“: искрено и лично

12 мнения за “За „тъпите PR-и“: искрено и лично

 1. пич не обиждай русите, изрусените и надупените фризьорки, манекенки и създания. спомни си като гледа порно за последен път с какви беше и си представи да не беше с такива.

  1. pippi каза:

   Не ги обиждам…те си имат място под слънцето и нямам нищо против тях. Имам против да се идентифицират с тази професия 🙂

 2. ilia каза:

  Както е било модно да си инженер, адвокат, енергетик, икономист … последните години дойде ред и PR. Докато не се изредят всички на върволица и се стигне до Химико-математик ( 2132 г ) .

 3. Всъщност и аз имам много раздвоено мнение за тази професия – хем като журналист непрестанно ме хвърляха в тежки недоумения, хем в последно време около ми се завъртяха куп надъхани и кадърни представители/ки на гилдията.
  Та този текст ми допадна, благодаря 🙂

  1. pippi каза:

   Ице и аз като бях журналист им се чудех…ама като минеш от другата страна и ти става ясно, че не е по-лесно. Ако искаш да си вършиш работата добре никъде не е лесно 🙂

 4. аз го написах това. и после се разкаях. естествено не всички ПР-и у нас са тъпи и слава богу …

  сългасна съм напълно с мнението ти и го споделям. имаш право. напълно.

  като преподавател на студенти в тази специалност посипвам главата си с пепел. и знам, че малка част от всички тях наистина искат, знаят достатъчно, могат и са мотивирани да работят именно това.

  основният проблем за ПР-а е, че е „модна професия“ сред посочения от теб таргет

  а основният проблем на страната ни е, че още дълго ще има да излиза от чалгаджийското си житие-битие

  нека сложим реакцията ми в графа „безмилостно да посочваме грешките“. и мир.

  1. pippi каза:

   Не бива да се отказваме от борбата с вятърни мелници, макар че едва ли някога ще излезем от „чалгата“ , която ни заобикаля.

 5. В България много малко хора знаят какво е PR, какво точно е HR, какво е маркетинг (много маркетинг мениджъри не знаят какво точно работят) и изобщо какво е маркетинг и реклама. Да не говорим, че не се прави разлика между медийна агенция и гараж за отпечатване на визитки – всички са рекламни агенции :)))) Но важното е да се използват гръмки и модерно звучащи понятия и чуждици, за да се показва колко навътре сме в нещата :)))

 6. ankabanka каза:

  на принципа и аз бях тук и аз каза, но съм абсолютно съгласна с дзвер – гпо-горе описаното е валидно за всяка професия, но ние като практици в сферата на комуникациите сме засегнати от масовото недоверие и подценяване на труда ни.
  искам само 3 вметки да направя – връзки с обществеността е доста млада дисциплина в България и като така в началото е могло да се канят повече гост-лектори от университети с традиции в това направление; някои от преподавателите мже би също имат нужда да получат повече знания, преди да се изправят и да преподават и не на последно място – студентите (за да не кажа студьентьитье) трябва да полагат повече усилия и старания.
  не може са всичко да са ни виновни „другите“. да, по-лесно е, когато имаш много добър преподавател, който да те води по пътя, но всеки може сам (особено в днешното време на свръх-информираност) да избере да обогати познанията си и да разшири хоризонта си.

  1. pippi каза:

   Абсолютно съм съгласна, че не са ни винаги виновни другите. Всичко си опира до личната амбиция и желание за развитие. И все пак ролята на доброто образование, на преподавателите, които те предизвикват да мислиш не е за подценяване…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s