Предпразнично

Най-напред искам да честитя 8ми март на всички дами:)

По принцип не смятам, че мъжете трябва да се сещат да подаряват цветя само на 8ми март и не харесвам такъв тип празници тип „отбиване на номера“.

Днес в офиса имахме малко празненство. Направихме банер с лицата на жени, работещи за Алкател-Лусент в Индия и го сложихме на входа. Беше наистина хубаво да видиш толкова много усмивки на едно място 🙂 Всяка дама получи по една жълта роза и малко шоколадче, а следобеда си устроихме празненство с много вкусна (ммм) торта. Имаше конкурс за най-добре облечена дама -имаше няколко колежки с много красиви сарита и със шалвар-камиз (шалвари и туника). Аз също бях в тон с местните моди, които все повече започват да ми допадат 🙂 (нямам търпение да си купя сари !)

Празникът ме наведе на някои размишления. Жените в Индия имат много по-малко свобода от нас. Така например, по улиците много рядко срещаш жени, като се стъмни никоя не смее да си подаде носа, защото си е опасно. Не искам да споменавам, как да се роди момиче тук е истинско проклятие за родителите, защото да омъжиш дъщеря си е доста скъпо удоволствие. А, и ако невестата няма достатъчно голям чеиз или пък свекървата и свекъра не са доволни от нея…може да и се случи случка…например да изгори при „нещастен случай“. Това, разбира се, са крайности, но…  Да не говорим, че на разводът хич не се гледа с много добро око.

Странно е, защото макар масата жени да са домакини и да се смятат за втора категория хора, тук има и много влиятелни дами, които ръководят огромни компании и думата им се чува много повече от на мъжете. 

Жалкото е,че , едва ли някога жените в Индия ще си извоюват свободата и независимостта, която ние имаме за даденост.

Предпразнично

3 мнения за “Предпразнично

 1. Честит празник и на теб! 🙂

  Колкото до свободата… Май човек като поживее в Индия и осъзнава много от „даденостите“, които имаме наготово, а (понякога) не оценяваме.
  Струва ми се здравословно всеки да поживее малко там 🙂

  А ставаш ли по-щастлив човек там?

  Поздрави

 2. Винаги съм смятал, че това е изкуствен празник на зрелия социализъм т.н. ден на колежката. Нещо в стил „Да покажем на колежките, че и те са хора“. Не знам дали се чустваш повече жена на този ден, но честито на патерица 🙂
  Твоят мачо латино амико.
  П.С. Чета ти всички мейли, но ми трябша време да стигна до края и да ги осмисля.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s